Close
Expeditor*
Email*
Cod antispam*
(Tastati codul de mai jos)

Clinicile si Laboratoarele Sf. Maria - Bucuresti Clinicile si Laboratoarele Sf. Maria - Bucuresti
021 302 9434
Program call center8-20 Luni - Vineri
VeridiaOnline

Înscriere newsletter

Nume:

Prenume:

E-mail:

Sunt de acord să primesc informaţii de la Veridia.

Centrul Medical Matei Basarab SRL, în calitate de operatori de date cu caracter personal, asigură și respectă prevederile Regulamentului (UE) 679/2016 referitoare la protecţia persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulaţie a acestor date. Au fost dispuse masurile tehnice și organizatorice adecvate pentru asigurarea securității și confidențialității datelor cu caracter personal ale persoanelor vizate. Conform Regulamentului (UE) 679/2016, pacientul beneficiază de dreptul de acces, rectificare, portabilitate sau ştergere a datelor, restricţionare a prelucrării, dreptul de a se opune prelucrării, dreptul de a retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza consimţământului înainte de retragerea acestuia, dreptul de a depune plângere în faţa unei autorităţi de supraveghere. Pentru exercitarea acestor drepturi, pacientul se poate adresa Responsabilului cu protecția datelor cu caracter personal, la următoarea adresă de email: office@veridiamed.ro.

Contul meu Pacienţi Rezultate Analize Parteneri
  1. Zona Zoster este o a...

Zona Zoster este o afectiune cauzata de reactivarea virusului varicelo zosterian

18 Iunie 2020 - 18 August 2022

Zona Zoster este o afectiune cauzata de reactivarea virusului varicelo zosterian (VZV), acelasi virus care determina varicela in copilarie. Aproape toti adultii au virusul prezent, dormant, la nivelul sistemului nervos, asteptand reactivarea odata cu inaintarea in varsta. Cand oamenii inainteaza in varsta, sistemul imun pierde abilitatea de a pastra un raspuns suficient de puternic la reactivarea virusului.


In mod obisnuit, Zona Zoster se prezinta ca o eruptie cutanata dureroasa, pruriginoasa, care se dezvolta pe o singura parte a corpului, pe traiectul nervilor intercostali si poate dura de la 2 pana la 4 saptamani. Durerea este adesea foarte intensa, descrisa ca senzatie de arsura, taietura, etc. Chiar si dupa ce eruptia cutanata dispare, o persoana poate prezenta nevralgie post-herpetica, durerea putand persista de la 3 luni pana la cativa ani. Nevralgia post-herpetica este cea mai frecventa complicatie a Zona Zoster, aparand in aproape 30% din cazurile de Zona Zoster.


Zona Zoster afecteaza aproximativ 1.7 milioane de europeni anual, iar adultii mai varstnici si cei cu imunitatea deprimata prezinta cel mai mare risc de a dezvolta Zona Zoster. Mai mult de 99% din cei de peste 50 de ani sunt infectati cu virusul varicelo-zosterian si se estimeaza ca aproximativ 1 din 3 vor dezvolta Zona Zoster in timpul vietii.


La gravide infectia dobandita in prima jumatate de sarcina se poate transmite transplacentar la fat si determina in 1-2% din cazuri varicela congenitala (cicatrizari cutanate, hipoplazia extremitatilor, anomalii oculare, tulburari SNC). In cea de-a doua jumatate a sarcinii (cu exceptia ultimelor 5 zile) infectia mamei nu are consecinte asupra fatului datorita transmiterii transplacentare de anticorpi protectori.


Varicela perinatala se asociaza cu mortalitate mare (~ 30%) atunci cand boala materna apare cu 5 zile inainte de travaliu sau in primele 48 ore postpartum. Copiii afectati dezvolta boala progresiva ce se manifesta la nivelul organelor viscerale, in special plamanul, ca urmare a lipsei de anticorpi protectori de la mama si a imaturitatii sistemului imun al nou-nascutului.
Pacientii imunodeprimati din spitale pot contacta infectii nozocomiale severe de la alte persoane cu infectii VZV active. Sunt frecvente si asociate cu mortalitate ridicata infectiile pulmonare, hepatice si SNC.


Infectia primara (varicela) poate fi prevenita prin vaccinare; aceasta se recomanda copiilor sanatosi si adultilor susceptibili (femei seronegative care planuiesc o sarcina, persoane seronegative inaintea transplantului de organe sau a medicatiei imunosupresoare). In cazul adultilor peste 50 de ani, vaccinul varicelo zosterian este aprobat de asemenea, pentru prevenirea aparitiei Zona Zoster


Diagnosticul serologic al infectiilor cu virus varicelo-zosterian are la baza si depistarea anticorpilor IgG si IgM. In timp ce tabloul clinic al infectiei varicelo-zosteriene este in general caracteristic si sugereaza diagnosticul, evaluarea serologica este necesara la pacientii cu manifestari atipice, pneumonie, infectii ale sistemului nervos central precum si in cazul infectiilor survenite in cursul sarcinii sau la nastere. Pentru profilaxia infectiilor nozocomiale este important screening-ul serologic al persoanelor care lucreaza in unitatile spitalicesti. De asemenea testele serologice sunt utile pentru evaluarea eficientei imunizarii prin vaccinare. Femeilor care isi doresc sa aiba copii sau adultilor de peste 50 de ani li se pot recomanda testele Virus varicelo-zosterian Ac. IgG si Virus varicelo-zosterian Ac. IgM. In functie (si) de rezultat, medicii pot recomanda ulterior vaccinarea.



Promoţia este valabilă doar în condițiile și perioada de desfășurare specificate pe site. Vă rugăm să precizaţi la recepţii promoţia şi echipa noastră vă va asigura tot suportul necesar. Pentru informaţii suplimentare ne puteţi contacta telefonic sau pe email.


021 302 9434
Strada Matei Basarab 45, Bucharest 30671, Romania
Termeni si condițiiConfidențialitateCopyright © 2018 Veridia. Toate drepturile rezervate.
SEO monitor